Hétköznapi életünkben, amikor olyan elsajátítandó dolgokkal kerülünk szembe, melyek
módszere elvileg könnyű, gyakran hallhatjuk „olyan egyszerű ez, mint levegőt venni”. A légvétel valóban egyszerű? Pontosabban kérdezve mindig helyesen tesszük ezt? Lehet rosszul lélegezni?Ha igen, honnan tudhatjuk meg, e téren nincs valami rendben? Vagy megfordítva a kérdést, mely egészségügyi panaszok kapcsán gyanakodhatunk arra, mégsem annyira egyszerű ez; a helyes légvétel. LAKATOS PÉTER erőnléti szakértővel beszélgettünk erről a témáról.

A téma drasztikus már csak azért is, mert természetesnek veszünk valamit, ami életünk minden ezred másodpercében elkísér bennünket, de egy pillanatig sem gondolkodunk el azon, ha ez létünk alapja, akkor egészségünk origóját is képezheti. Testünk egyensúlyának megbomlásakor panaszainkkal orvost keresünk fel, de az esetek zömében azt, hogy légzésünk helyes-e, lehet-e esetlegesen onnan generált a baj, nem vizsgáljuk.

Melyek azok a jelek, szervi tünetek, amikor arra kell gyanakodnunk, hogy nem lélegzünk helyesen?

Alvászavarok, horkolás, asztma, alacsony teljesítményszint, dekoncentráltság, alvási apnoe,
szorongásos betegségek és tünetek, hogy csupán párat említsünk – sorolja Lakatos Péter.
Összességében közel 200 olyan krónikus betegségről tudunk beszélni, ahol a légzés és betegség kapcsolatot mutat. De mi a kiinduló pont? Mit takar a helytelen légvétel? A rendszeresen szájon át történő lélegzést, valamint hiperventillációt, mely esetében az agy úgymond oxigénhiányos állapotba kerül! Az oxigénhiányos agy pedig képtelen nyugalomban lenni, folyamatosan pörög, nem találja a fókuszt, dekoncentrált.

A légzés helyessége bármely életkorban sérülhet. Kiváltó oka lehet egy túlhajszolt időszak, gyermekek esetében nem kezelt horkolás, orrdugulás, vagy akár az ujjszopás is, ami akár egy egész életre szóló szájlégzéshez vezethet és tüneteket produkálhat. Nagyon lényeges, ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk nyitott szájjal alszik, horhol, rendszeresen bedugul az orra, forduljunk szakemberhez!

Már csak azért is, mert bár nem gondolnánk, de a szájlégzés negatív módon hat a testtartásra, valamint a fogászati problémák kialakulására is.

Komolyan hangzik, viszont ne ijedjünk meg! Fontos tudnunk a kulcs – legyen szó saját vagy
gyermekünk egészségéről – a saját kezünkben van! Ez pedig nem más, mint a Buteyko légzés
rendszere! Egy ezzel a módszerrel történő állapotfelmérés azonnal megmutatja, hogy van-e légzéssel kapcsolatos problémánk, egy jól felvett anamnézis pedig rá tud mutatni azokra a pontokra, ahol a változást a gyors javulás reményében érdemes elkezdenünk. Az első tennivaló alapvetően egy rövid teszt elvégzése, amely után máris kvázi edzéstervet kapunk – mondja szakértőnk.

„Könnyű ez, mint a légvétel” – gondolnánk. A való életben a szituáció viszont picit más. A helyes
légzés visszaszerzése nehézkes lesz, ha csupán pár perces légzés-tréningben gondolkodunk! Az élet több aspektusában kell a levegő vételt uralmunk alá vonni ahhoz, hogy a siker esélye drámaian megnövekedjen! Gondoljunk csak bele az éjszakákba, az alvásba! Sokunk légzése pont ennek idején esik szét, vagyis még a napközben viszonylag jól működő rendszer is léket kaphat az éjjel! A Buteyko módszer nem varázspirula. Kemény és rendszeres gyakorlást kíván, de az eredmény nem marad el.

És hogy miért nem erre, légzésünk helyességére gondolunk egy-egy problémánk kapcsán és keresünk fel helyette inkább orvost? Mert a válasz, a megoldás olyan triviálisan egyszerű! Épp ezért lépünk át rajta, mert fel sem merül bennünk, hogy a légzésünk az, ami elsődlegesen felelős lehet a betegségeink kialakulásának jelentős részéért, akár már gyermekkorban is!
És hogy melyek a jelek, melyek mutatják, jó úton járunk? Kiduguló orr, pihentető alvás, jobb
regeneráció. Ezek pár napon belül már elérhető eredménynek számítanak akár hosszú ideje tüneteket produkáló problémáknál is, de ehhez okos és szakszerű munka kell, egy szakértő, no meg mi, akik egy-egy testi panasz esetén nem csupán megszokott „eszközeinkhez” nyúlunk, hanem létünk és életünk alapjához, a légzéshez.

Kategóriák: Életmód