Otthon edzés okosan és hatékonyan (1. rész)

Lehetséges? Mégis hogyan? Mi a titka annak, hogy az otthon edzés idő- és költséghatékonysága mellett célravezető és látványos változást hozó legyen? Megmutatjuk!

Az ősz közeledtével a kinti sportok lehetőségeinek köre egyre szűkül. A szabadban végezhető mozgásformák, edzések zárt helyiségbe kényszerülnek. Hogy ez a helyszín egy edzőterem vagy saját otthonunk, személyenként eltérő. Kinek-kinek beállítottsága, életvitele, temperamentuma határozza meg, és bár elhelyezkedésben más, lényegében ugyanaz a fontos momentum húzódik meg mindkettőben, a hatékony edzés igénye a hidegebb napok beköszöntével is. Az otthon edzésnél azonban, szemben az edzőtermi mozgással, nincs mellettünk senki, aki azonnal segítő kezet nyújtana, ha elakadunk egy-egy gyakorlatnál, vagy edzésprogramunk során. Sokkal inkább magunkra utaltak vagyunk, így több kérdés merül / merülhet fel bennünk, lássuk be joggal. Hogyan kezdjünk neki? Milyen eszközök, edzésterv szükséges? Hogyan tudunk hatékonyan, de mégis biztonságosan edzeni külső edzői kontroll nélkül? És hogyan mérjük fejlődésünk, edzésünk hatékonyságát? Ezekre próbálunk választ adni.

A kezdetek

Heti hány alkalommal eddzünk: a fő szabály itt is ugyanaz, mint az edzőtermi környezetben, vagy korábbi edzéseink során. Kezdetben, vagy kezdőként heti 2, majd a fejlődés érdekében heti 3 edzés szükséges ahhoz, hogy hatékonyak legyünk. Testünk ez esetben reagál változással az őt ért edzésingerekre.
Milyen minimális eszköztár szükséges az otthon edzéshez: kezdetben egy pár 1-1.5 kilogrammos kézisúlyzó és egy szőnyeg bőven megteszi. Később bővíthetjük eszközparkunkat rugalmas ellenállásokkal, izomerőt fejlesztő, tónust és feszességet adó eszközökkel. Tehát jöhetnek a súlyok, súlyzók különböző fajtái (lábsúly, súlypárna, átszerelhető súlyzókészlet, vagy akár súlymellény). Persze ne feledkezzünk meg a manapságoly divatos funkcionális tréning eszközkészletéről se, melyek zöme szintén könnyedén beilleszthető edzésrutinunkba.

Milyen típusú gyakorlatsorral, edzéssel, edzésmódszerrel kezdjünk neki: ez függ előéletünktől, edzettségi állapotunktól, edzéscélunktól és személyiségünktől is. Mindenképp fő szempont legyen az, hogy olyan típusú mozgást válasszunk, melyben huzamosabb ideig megmarad motivációnk, melyet élvezünk! Amennyiben ez nincs meg, az eredmény, azaz a hatékonyság is elvész, hisz az igazi változáshoz (a heti több edzés mellett) hosszabb időintervallum szükséges. Az igazi változások 3-6 hónap után látszódnak testünkön.

Kezdőként otthon edzés esetén először saját testsúllyal és alapgyakorlatokkal érdemes a mozgásmintákat elsajátítani.

Alapgyakorlatok például: guggolás, kitörés, felhúzás, kis kézisúlyzóval oldalemelések vállizomra, elöl emelések, fekvőtámaszok és plank gyakorlatok variációi, tartásjavító gyakorlatok.

Amennyiben lehetséges, mindezt tükör előtt végezzük, hogy legyen egy ellenőrzési felület a helyes kivitelezést illetően. Nagyobb ismétlésszámmal dolgozzunk (15-20 db) és 2-3 körben ismételjük a gyakorlatokat. Egy edzés alkalmával pedig 8-10 elemből állítsuk össze programunk. Amennyiben ez az alapozó időszak megvolt (3-4 hét), először végezzük még több körben gyakorlatainkat (3-4), majd következhetnek az összetettebb mozgássorok, komolyabb edzések nagyobb ellenállással, kevesebb ismétlésszámban.
Milyen célokhoz, milyen edzésmódszert társítsunk: nagyon lényeges kérdés, hisz hatékonynak csak akkor érezhetjük otthoni edzéseinket, ha az adott céljainkat, vágyainkat meg tudjuk vele valósítani.

Nem „valamit”, hanem a „megfelelőt” kell választanunk.

Fogyás: ellenállással végzett edzések (súlyzó, rugalmas ellenállások) és kardió edzések (ugrálókötél, szobabicikli, saját testsúllyal végzett intervall tréningek) kombinációja természetesen helyes étrenddel társítva.
Alakformálás: ez egybecseng a formásabb, feszes izomzat utáni vággyal, ennek útja pedig szintén az ellenállással végzett edzések, alakformáló tornák.

Állóképesség javítás: a fentebb említett karidó edzéseken túl ez esetben hatékonyak tudnak lenni az aerobik jellegű gyakorlatsorok, tornák (az alapozó időszak után boksz aerobik, intervall tréning, magas ismétlésszámban időre végzett gyakorlatok)
Rugalmasság, hajlékonyság, ízület mozgékonyság: jóga, pilates alapú gyakorlatsorok, rugalmas ellenállásokkal végzett mozgásminták
Stressz levezetés: minden sport kitűnő ez esetben, a lényeg a már fentebb is említett jól megválasztott mozgássor, ami energiát, lendületet ad.

És hogyan tovább a kezdeti lépések után? Következő cikkünk erről szól majd. Megmutatjuk hogyan tegyük mérhetővé fejlődésünk, hogyan állítsuk össze haladó edzésprogramunk, milyen felületek nyújtanak segítséget, ötletet az otthoni edzéshez és milyen eszközöket érdemes választanunk további fejlődésünk érdekében, hogy célravezető és látványos változást hozó legyen.

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration